Diş Beyazlatma (Bleaching)
- Uzm. Dt. Hande Yeşil
- Diş Beyazlatma (Bleaching)
Estetik diş hekimliğinin en popüler olduğu uygulamalardan bir tanesi diş beyazlatma tedavisidir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan diş renklenmeleri evde veya klinikte diş beyazlatma(bleaching) tedavisi ile birkaç tona kadar beyazlatılabilmektedir.
Dişlerimiz neden renklenir?
Travma, kök kanalında oluşan kanama veya kanal tedavisinde kullanılan ilaçlar, amalgam dolgular veya dişleri boyama özelliği bulunan yiyecek ve içeceklerin fazla tüketimi (kahve, çay, kırmızı şarap, kola, sigara vb.) nedeniyle lokal olarak renklenmeler meydana gelir. Diş renklenmelerinin bir diğer sebebi de sistemik hastalıklardır. Hamileliğin son üç ayında günde 1g tetrasiklin grubu antibiyotik kullanımı süt dişlerinde renklenme meydana getirirken, mine ve dentinin yapısal bozuklukları da renklenmelere sebep olabilir. Hamileliğin ortadaki üç ayı ve 8 yaş arasında günde 1 ppm’den fazla flor kullanımı diş yüzeylerinde beyaz opak renklenmeler oluşturur.
Nasıl yapılır?
Vital ve devital dişlerde uygulanan yöntemler farklıdır. Renklenmenin sebebine göre uygun tedavi yöntemi seçilir. Tedavi öncesinde dişlerin rengi saptanır. Hastadan anamnez alınarak herhangi bir sistemik hastalığı olup olmadığı belirlenir. Hasta tedavi sürecinde renklenmeye sebep olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durması konusunda bilgilendirilmelidir.
Bleaching tedavisi klinikte hekim tarafından (Office bleaching) ya da evde hastanın kendisi tarafından, kişiye özel hazırlanmış plak içerisine jel uygulayarak yapılır( Home bleaching) . Karbamid peroksit ve hidrojen peroksit bu tedavide en fazla kullanılan bleaching ajanlarıdır. Office bleaching yönteminde öncelikle hastanın dişleri üzerindeki diş taşları temizlenir çürük dişlerin restoratif tedavileri yapılır, diş etleri, dudak yanak gibi dokular korunarak diş yüzeylerine jel uygulanır. Isı veya ışık kaynağı kullanılarak jel aktivasyonu sağlanır. Son dönemlerde ısı ve ışığa ihtiyaç duymayan beyazlatma sistemleri de mevcuttur. Jel içerisinde bulunan hidrojen peroksit diş yüzeyinde su ve oksijene ayrışır, oluşan oksijen renklenme bulunan bölgeyi okside ederek etki gösterir. Evde veya klinikte kullanımına göre beyazlatma ajanlarının konsantrasyonları değişirken, hem evde hem de klinikte yapılan tedavi protokolü ile çok daha iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.