Uzm. Dt. Hande Yeşil

Kanal Tedavisi (Endodonti)

diş kanal tedavisi
kanal tedavisi

Dişlerimizde; çürük, travma, ileri diş eti iltihabı, kırık, çatlak gibi nedenlere diş kök kanallarındaki damar ve sinir dokusunun enflamasyonuyla ortaya çıkan şiddetli ağrı veya kök ucunda oluşan absenin tedavisi, kök kanal tedavisi olarak adlandırılır. Kanal tedavisi; kanalların kök ucuna kadar temizlenmesi ve doldurulması işlemidir. Bu tedavide kök kanallarının boyunun doğru tespit edilmesi, enfekte dokunun temizlenmesi, kök ucuna kadar sızdırmayan ve toksik olmayan dolgu maddeleriyle tam olarak doldurulması önemlidir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

İlk olarak tedavi sırasında hastanın ağrı hissetmemesi için lokal anestezi yapılır. Diş çürüğü temizlenerek damar ve sinir paketinin bulunduğu pulpa odasına ulaşılır. Kök ucuna kadar tüm enfekte olmuş doku artıkları ince eğelerle temizlenir ve kanallar genişletilir. Kanallar yıkanıp kurutularak mikroorganizmalardan arındırılır. Kanallar sızdırmayan bir kanal dolgu materyali ile kök ucuna kadar doldurulur ve üzeri kapatılır. Tedavi öncesinde yapılan muayenede dişin canlı olup olmaması veya kök ucunda lezyon varlığına göre tedavinin tek seans mı yoksa birkaç seans mı yapılacağı belirlenir. Çürük, travma gibi nedenlerle pulpa odasının açıldığı durumlarda, diş yapısının çok hasarlı olduğu ve yapılacak restorasyonda kök kanalından destek alınması gereken durumlarda, fazla uzamış veya boşluğa doğru eğilmiş dişlerde sabit protez yapımında fazla kesim yapılması gerektiğinden eğer dişte herhangi bir enfeksiyon yoksa yapılacak kanal tedavisi tek seans olarak planlanabilir.

Hangi durumlarda kanal tedavisi yapılamaz?

Dokuların tamir yeteneğinin azaltan hastalıklarda(ateşli romatizmal hastalıklar, lösemi ,diyabet, sifiliz, tüberküloz) kanal tedavisinin başarısı olumsuz yönde etkilenir. Yaşla birlikte pulpa odası ve kök kanalının tıkalı olması, dişlerin etrafındaki alveol kemiğinin desteğinin yetersizliği, kök ucunun çok açılı olması, ekstra kanallar ve dallanmaların mevcudiyeti, aşırı harabiyet sonucu onarımı yapılamayan dişlerde, vertikal kök kırıklarında ve çiğneme fonksiyonuna katılmayan dişlerde kanal tedavisi yerine çekim tercih edilebilir.